Signalement af Vejen kommune
Vejen Kommune består af de sammenlagte kommuner, Rødding, Vejen, Brørup og Holsted. Kommunens områder er således både fra områder fra Sydjylland og fra Sønderjylland. Der er områder på begge sider af den gamle grænse langs Kongeåen og hertugdømmet Slesvig, da den tidligere Rødding kommune indtil 1920 lå i Slesvig. I dag bor der 42.754 indbyggere i kommunen.
Det vil Vejen gerne være kendt for
Vejen Kommune har en vision om at kommunen skal være en attraktiv erhvervs- og bosætningskommune, der skaber rammer og muligheder for trivsel, kvalitet og vækst. Regionalt vil kommunen spille en aktiv rolle for uddannelse, infrastruktur og erhverv. Kommunen vil samarbejde med de øvrige kommuner om at skabe vækst i regionen. Lokalt vil Vejen kommunen udvikle sig dynamisk – med respekt for natur og bymiljøer. Den vil tiltrække nye borgere og virksomheder, ude en brugervenlig service og skabe valgmuligheder for borgerne.
Vejen – byen ved Hærvejen, hvor hovedgaden Nørregade – Søndergade udgør en del af den gamle Hærvej. I dag er Vejen en aktiv by med et righoldigt udsnit af forretninger, der året igennem arrangerer fælles handelsdage med mange aktiviteter. Ved forskellige lejligheder er der mulighed for at opleve Vejen Garden trække op gennem byen med fuld musik.
Det vil Vejen gerne vise frem
I kommunen er der et utal af attraktioner. Et kulturhistorisk museum for Vejen Kommune indrettet på den gamle herregård, Sønderskovgaard. Museet har faste udstillinger om bl.a. havehistorier og oldtidsfund fra egnen. Året igennem viser museet skiftende temaudstillinger og afholder sær-arrangementer som det årlige Jul på Sønderskov og Renæssancefestivalen. Museet har genskabt et afsnit af herregårdens historiske urtehave, som drives af en frivillig arbejdsgruppe.
Derudover kan man tage en tur på Højskolestien, der har et afvekslende forløb - gennem skov, over marker, langs vandløb og levende hegn. Stien passerer bl.a. forbi den "historiske landsby" med modelbygninger fra oldtid, vikingetid og middelalder, opført af børn og voksne på højskolens årlige familie-ugekurser. Turen er ca 2 km lang.
Vejen Kommune har endvidere en ”Vejen Miniby”, der har til formål at bygge en kopi af Vejen fra 1900 til omkring 1930, så man kan opleve, hvordan Vejen har udviklet sig fra at være stationsby til at blive mindre industriby. Til at vise denne udvikling, arbejder Vejen Miniby på at opføre så mange af ejendommene i mini format i målestoksforholdet ca. 1:10. Husene opføres så autentiske som mulig, d.v.s. med så megen dokumentation som mulig, både omkring forhuse og baghuse, samt "historien" der knytter sig til husene. Der lægges samtidig vægt på de gamle håndværkstraditioner, så intet er overladt til tilfældigheder.
Man kan også besøge Wellings Landsbymuseum, hvor kunstmaleren og samleren Søren Welling har skabt sit eget lille minisamfund fra omkring 1900. Her er huse med stuer fra klunketiden, skolestuen med de gamle bænke, landsbyens kirke med altertavle, som består af store kakler med bibelske motiver fra 1696 og meget mere.