Den nyhed kunne man godt have undværet i Danmarks største ejendomsmæglerkæde, EDC: "Det afgørende for boligkøberne er at have sikker viden om de fremtidige udgifter, ligesom det er afgørende for ejendomsmægleren at kunne give korrekte oplysninger om skatten. I de områder, hvor nye ejendomsvurderinger kommer til at have størst effekt, kan udskydelsen påvirke markedet negativt," mener EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann.
Her tænkes der konkret på de absolut dyreste områder i København og på Frederiksberg, hvor forventningerne til de nye vurderinger går i retning af en mærkbar stigning i boligskatterne.
"Boligmarkedet skal nok finde ud af at tilpasse sig ændrede skatter, når vi kender dem, men i perioden indtil da er usikkerheden hæmmende. Derfor er det ekstra uheldigt at vi nu skal have endnu tre år, hvor ingen præcis kender konsekvensen af nye ejendomsvurderinger," siger Jan Nordmann.
I resten af landet er forhåndsvurderingen at de nye ejendomsvurderinger ikke kommer at betyde så meget for boligbeskatningen. "I de store dele af landet, hvor der ikke forventes de store ændringer eller endda en lavere beskatning, vil udskydelsen næppe betyde så meget. Det er nok mest ejendomsmæglerne der går op i at kunne videregive de helt korrekte tal."
Brug dog ejendomsmæglerne
Efter sigende er det fortsat problemer med algoritmen i de systemer, der skal fastsætte ejendomsværdien, der volder problemer: "Nu har man i snart 10 år uden held forsøgt at konstruere et system, der elektronisk kan fastsætte værdien af en ejendom. Hvis man gerne vil have en nyt boligbeskatningssystem i drift uden at vente på mangeårigt forsinket it-system, synes jeg man skulle overveje at benytte landets ejendomsmæglere, der besidder den nødvendige ekspertise."