Salget af lejligheder i januar påvirket af bo­ligskat­tere­form – men slet ikke så meget som frygtet

    Salgstallene for omsætningen af ejer­lej­lig­he­der i årets første måned har været imødeset med spænding. Baggrunden er den nu ikrafttrådte bo­ligskat­tere­form, der gav købere af ejerboliger mulighed for at opnå en skatterabat, hvis boligen blev købt og overtaget inden årsskiftet. Det førte til et overnormalt salg af specielt ejer­lej­lig­he­der i de sidste måneder af 2023, og ikke mindst landets ejen­doms­mæg­le­re har derfor med nogen nervøsitet afventet, hvordan salget ville udvikle sig efter årsskiftet, hvor det ikke længere har været muligt at opnå den særlige rabat på skatten.

    Hos landets største mæglerkæde, EDC, er tallene nu gjort op, og konklusionen må være noget i retning af, at bo­ligskat­tere­for­men har sat sine spor, men ikke så slemt som man kunne have frygtet.

    Sammenlignes salget af ejer­lej­lig­he­der i januar 2024 med det tilsvarende for december 2023, ses et fald på 27 pct. for landet som helhed, mens det i ho­ved­stads­om­rå­det, hvor skattereformen får størst betydning lidt overraskende, er mindre, idet faldet her ”kun” er på 23 pct.

    Sammenlignes dette med de foregående års tilsvarende tal, altså salget i januar i forhold til foregående års december, viser alle årene fra 2018 -2023 en stigning i salget i januar. Gennemsnitligt er denne stigning på 16 pct. for hele landet og 21 pct. i ho­ved­stads­om­rå­det.

    - Tallene bekræfter, at bo­ligskat­tere­for­men påvirkede salget i en retning, hvor der i december blev skrevet under på flere købsaftaler end normalt, men også at markedet klarer sig ganske hæderligt i januar 2024, selvom vinduet for at få en skatterabat er smækket i, siger Jan Nordmann, som er kom­mu­ni­ka­tions­chef i EDC. – Vi havde forventet en opbremsning især på ejer­lej­lig­heds­sal­get i storbyerne, og er egentlig ganske lettede over, at den ikke blev kraftigere.

    I forhold til ejer­lej­lig­heds­sal­get i januar 2023 er salget i år dog kun faldet med 6 pct. – Det bekræfter, at markedet generelt fortsat er stabilt, hvilket yderligere understøttes af, at villasalget i år er steget med 11 pct. i forhold til januar 2023, siger Jan Nordmann.

    Villasalget er interessant som rettesnor, fordi bo­ligskat­tere­for­men i mindre grad har betydning for villaer og salgstallene er derfor ikke tilsvarende påvirket heraf.

    Færre unge ejer deres egen bolig

    For godt 40 år siden boede næsten 60 pct. af de 25-29-årige danskere i en ejerbolig. I dag er tallet nede på knap 30 pct. For de lidt ældre, 30-39-årige, er tendensen den samme: Her er andelen, der bor i ejerboliger 50 pct. mod 71 pct. i begyndelsen af 1980'erne. Det viser en analyse fra Bo­lig­mi­ni­ste­ri­et.

      Læs artikel

      Se hvad boligejerne er mest utilfredse med

      Det er ikke alle boligejere, der er enige i oplysningerne i den deklaration, som Vur­de­rings­sty­rel­sen har sendt til dem om deres bolig. Ejerne af cirka en million ejerboliger har nu haft mulighed for at gøre indsigelse. Det har omkring 5 pct., svarende til 44.000 boligejere, benyttet sig af.

        Læs artikel

        Nye til­skuds­mu­lig­he­der for boligejere i 2025

        Fra 1. januar 2025 er hånd­vær­ker­fradra­get genindført, nu lidt mere grønt end før. Det betyder, at danske boligejere igen kan trække en del af udgifterne til ener­gi­renove­ring og klimasikring fra i skat. I 2025 er fradraget på op til 8.600 kroner.

          Læs artikel