Idé kan gøre det lettere for førs­te­gangs­kø­be­re

    Se eksperternes forslag til at gentænke pen­sions­sy­ste­met

    Hvis du er født i 1996 eller senere og påbegynder din pen­sions­op­spa­ring som 20-årig, risikerer du at komme til at spare op til alderdommen i 54 år. I hvert fald hvis Folketinget fortsætter med, som nu, at forhøje fol­ke­pen­sions­al­de­ren hvert femte år på grundlag af udviklingen i danskernes gen­nem­snits­le­ve­tid.

    Hvis du så ovenikøbet hører til de mange unge, der drømmer om at købe deres egen bolig og er i gang med at spare sammen til udbetalingen, er det måske ikke så nødvendigt at samle store beløb sammen på pen­sions­kon­to­en allerede fra starten af arbejdslivet - især ikke hvis du som  førs­te­gangs­kø­ber kunne bruge pengene til at komme tidligere ind på boligmarkedet. Den holdning giver flere eksperter udtryk for i dagbladet Børsen.

    - Man kunne godt lave en regel, der sagde, at hvis du er under en vis alder, så kan du hæve din pen­sions­ord­ning og bruge den til at købe en bolig for, siger lektor ved CBS og tidligere adm. direktør i pen­sions­sel­ska­bet Danica Henrik Ramlau-Hansen til avisen. Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, støtter idéen om, at unge kan bruge en del af pen­sions­op­spa­rin­gen som en tidlig investering på boligmarkedet, siger han til Berlingske.  

    Muligheden findes i flere andre lande

    Hvis den politiske vilje er til stede, er der flere veje til at give førs­te­gangs­kø­be­re lettere adgang til boligmarkedet via deres opsparing. Muligheden for at bruge en del af sine pensionsmidler til at finansiere et boligkøb findes nemlig allerede i forskellige udgaver i andre lande. 

    Svenskerne kan, hvis en række betingelser er opfyldt, bruge en del af pen­sions­op­spa­rin­gen til boligkøb. I Australien giver First Home Super Saver Scheme-programmet mulighed for skattefordele ved opsparing til førstegangskøb, og i Schweiz kan man stille pen­sions­op­spa­ring som sikkerhed for boliglån eller hæve opsparingen og bruge den til boligformål, hvis man gør det, inden man er fyldt 50.

    - Det er spændende tanker, som bestemt kræver en nærmere overvejelse, siger EDC’s kom­mu­ni­ka­tions­chef, Jan Nordmann. - Vi ser jo dagligt unge mennesker, der har svært ved at komme ind på ejer­bo­lig­mar­ke­det i de største byer på grund af høje priser og krav til opsparing og økonomi. Og hvorfor skal de partout spare op på en pen­sions­op­spa­ring, når de ligeså godt kunne spare op ved at købe deres egen bolig?

    Mere fleksibilitet efterlyses

    Professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid er enig i, at det er uhen­sigts­mæs­sigt, at man fra starten af sin karriere skal betale en relativt stor del af lønnen ind på sin pen­sions­ord­ning, og samtidig ikke kan tage et afdragsfrit lån, før der er opbygget en vis friværdi i boligen.

    - Vi har nok strammet for meget, for vi tvinger folk til at låne rigtig meget. Ved at stille krav om både udbetaling og afdrag og samtidig tvinge folk til pen­sions­ind­be­ta­ling bliver de unges økonomi stram, da vi tvinger dem til at spare meget op, siger Jesper Rangvid til Børsen.

    Han peger desuden på større fleksibilitet og gradueret pen­sions­ind­be­ta­ling som andre redskaber til at frigøre flere midler til boligkøb i de første årtier, man er på ar­bejds­mar­ke­det. Altså for eksempel en model, hvor man betaler 5 pct., når man er i 20’erne og så gradvist øger til 20-25 pct., når man er i 50’erne og 60’erne. - Vi hilser enhver mulighed for at lade danskerne i højere grad selv bestemme, hvordan og hvornår de vil bruge deres penge velkommen. Det handler jo ikke kun om at spare op til alderdommen, men også om at have et fornuftigt liv i de mange år inden pensionen, slutter Jan Nordmann.