Gør sommerhuset klar til vinteren
Se tjeklisten over hvad du skal huske
Hvis du lukker sommerhuset for vinteren, eller kun bruger huset i meget begrænset omfang, er det en god idé at gå systematisk frem med vinterklargøringen. Blandt andet for at undgå frostskader.
Her får du tjeklisten.
Gennemgå huset udvendigt
Gå en tur rundt om huset, og tjek for revner i tag, mure og fundament. Er der steder, der trænger til reparation, før det kolde og våde vejr sætter ind? Tjek også tagrender og nedløb. Sørg for, at alt er tæt, så vandet bliver ledt rigtigt væk, og rens for nedfaldne blade, så der er frit gennemløb.
Stormsikring
Træer og store grene, der er gået ud eller er på vej til at gøre det, kan vælte/knække i en kraftig efterårs- eller vinterstorm. Fjern det hele allerede nu. Er tagrenden tilstoppet, kan du med fordel rense den. Sæt udeting, som grill, havemøbler og andet udstyr ind i sikkerhed, så de ikke skader huset, hvis stormen tager ved dem.
Udluftning
Vælg så vidt muligt en dag med tørvejr og vind til at lukke ned. På den måde kan du lufte huset godt igennem og dermed nedsætte risikoen for skimmelsvamp på grund af høj luftfugtighed. Lad de indvendige døre stå åbne, så luften kan cirkulere rundt i hele huset, og opstil eventuelt fugtopsamlere. Der findes desuden forskellige ventilationsløsninger, f.eks. luft-til-luft varmepumpe og luftsolfangeranlæg, som kan holde huset mere tørt.
Luk for vandet
Vand udvider sig, når det fryser til is, og det kan det skabe frostsprængninger og efterfølgende vandskader fra vand- og varmerør, der ikke er tømt. Du bør altid lukke for vandet ved vandmåler/stophane og derefter åbne for alle vandhaner (for at tømme rør og varmtvandsbeholdere) samt trække ud i toiletter (for at tømme cisterne og andre steder, der kan stå vand).
Fyld eventuelt frostvæske i toilet, gulvafløb og vandlåse til vaske. Husk også at tømme udvendige vandhaner og vandrør. Fjern tilkoblede vandslanger, ellers virker selvtømmende udendørshaner ikke.
Hvis du ikke vil tømme vandinstallationerne, skal du sikre at huset opvarmes til at være frostfrit - også de skjulte vandinstallationer.
Få nogen til at kigge forbi
Hvis du ikke selv har mulighed for at se til sommerhuset et par gange i løbet af vinteren, er det en god idé at lave en aftale med én, der kan slå et smut forbi og tjekke, at alt er ok. Måske en fastboende nabo i området eller en anden sommerhusejer, der kommer oftere forbi i vinterperioden.
Regler for begrænset brug om vinteren
Fra november til februar, begge måneder inklusive, må du generelt benytte dit fritidshus til kortvarige ferieophold, hvilket i de fleste kommuner defineres som højst 4–5 uger i træk og sammenlagt højst halvdelen af vinterperioden, svarende til 9 uger.
Reglerne, der begrænser brugen af sommer- og fritidshuse som helårsboliger, er indført for at bevare områdernes karakter af rekreative arealer med karakter af ferie- og friluftsliv.
Læs mere hos Bolius: