Boligkøbere og -sælgere nærmer sig hinanden

    Efter et år med stigende afstand mellem gennemsnitlige udbudspriser og tilsvarende salgspriser viser nye tal fra EDC, at boligkøbere og boligsælgere nu nærmer sig hinanden i en fælles forståelse af boligmarkedet.

    Hvor der således i december 2022 var 6 procents afstand mellem udbudspriserne og salgspriserne på villaer, er denne nu reduceret til ca. 4 procent. Tilsvarende gælder for både ejer­lej­lig­he­der og sommerhuse. Den begyndende forbrødring er tegn på, at sælgerne er blevet mere realistiske og køberne mere optimistiske.

    Det er væsentligt at forstå, at der ikke er tale om af­slags­pro­cen­ter, men om forskelle i gen­nem­snits­pri­sen på de ejendomme, der aktuelt er til salg i forhold til dem, der rent faktisk sælges.

    - Tallene kan tolkes i flere retninger, og de rummer alle en del af sandheden; boligsælgerne går i markedet med realistiske priser, og køberne tror i højere grad på fremtiden og har måske også erkendt, at der ikke for nuværende er udsigt til yderligere store prisfald, siger EDC's kom­mu­ni­ka­tions­chef, Jan Nordmann. - Vi kan dermed konkludere, at parterne på boligmarkedet i højere grad har en fælles forståelse af, hvad en ejerbolig skal koste, hvilket er et godt signal for den kommende tid.

    Med til historien hører også, at markedet blev rystet af krigen i Ukraine og den efterfølgende rentestigning og løbske energipriser i sommeren og efteråret 2022: - Man kan sige, at boligkøberne hurtigere tog bestik af situationen og valgte at afvente, mens sælgerne stadig kiggede efter, hvad naboen fik for sit hus før krigen. Meget tyder på, at begge parter er kommet sig oven på "chokket", ligesom det er væsentligt, at beskæftigelsen i Danmark ikke blev voldsomt påvirket af situationen. Boligpriserne har tilpasset sig med et generelt fald omkring 10 pct., hvilket til dels modsvarer de stigende fi­nan­si­e­rings­om­kost­nin­ger, og vi er på vej mod et afbalanceret marked, siger Jan Nordmann.

    Boligsalget i juli til dato i EDC ligger på et normalt niveau, hvor det normale er defineret som gennemsnittet af de seneste 10 år. Dermed fortsætter tendensen fra juni, der endte præcis på normalen.

    Har du husket at tjekke hos BBR?

    Hvis du vil være sikker på, at den nye ejen­doms­vur­de­ring af din bolig er baseret på korrekte oplysninger i Bygnings- og Boligregistret, BBR, er det en god idé at tjekke, at der er over­ens­stem­mel­se mellem registret og de faktiske forhold.

      Læs artikel

      Bo­lig­låns­ren­ter­ne falder fortsat

      I foråret sænkede flere af landets største banker udlånsrenten på deres boliglån for at være kon­kur­ren­ce­dyg­ti­ge over for boligejerne. I gennemsnit tilbyder bankerne nu boliglån til en rente under 5 pct. Det er første gang siden oktober 2022.

        Læs artikel

        Er du på stu­di­e­bo­li­gj­agt?

        Studiestart nærmer sig, og hvis bo­lig­si­tu­a­tio­nen for de kommende studerende ikke allerede er på plads, begynder det at haste lidt. En ny opgørelse fra Boligsiden viser dog, at der er godt nyt for de studerende i nogle af de større ud­dan­nel­ses­by­er.

          Læs artikel