Boligejerens tjekliste til årsopgørelsen

    Det skal du være særligt opmærksom på

    Årsopgørelse for indkomståret 2024, med oversigt over fradrag og for meget/for lidt betalt skat for det seneste år, er tilgængelig for boligejerne (og alle andre) i marts hvert år.

    2024-års­op­gø­rel­ser­ne er klar på skat.dk mandag den 24. marts. For nogle vil det være  muligt at se årsopgørelsen allerede i løbet af weekenden.

    Så snart årsopgørelsen er tilgængelig bør du tjekke, at alle tal for indtægter, indkomst og udgifter, boligskat og eventuelle boligskattelån er korrekte. Husk også at kontrollere, om du har fået de fradrag, du er berettiget til.

    Vigtige op­mærk­som­heds­punk­ter for boligejere

    Ser­vi­ce­fradra­get, fradrag for renter af boliglån og realkreditlån, samt korrekt ejen­doms­vær­diskat ved køb og salg af bolig er tre punkter, det er vigtigt at kontrollere i årsopgørelsen.

    ●  Servicefradrag

    Hvis du har betalt andre for rengøring, vin­du­es­puds­ning eller visse former for havearbejde, er der mulighed for fradrag for arbejdslønnen - men ikke materialer (rubrik 460). I 2024 er ser­vi­ce­fradra­get på op til 11.900 kr. per person. I 2025 stiger det til 17.500 kr. Læs mere hos Videncentret Bolius:  Om reglerne for indberetning af servicefradrag

    ●  Rentefradrag

    Du får automatisk fradrag for renter af  bankboliglån og renter af/bidrag til realkreditlån, fordi penge- og re­al­kre­di­tin­sti­tut­ter skal indberette dem til Skat. Alligevel er det en god ide at tjekke, at beløbene er korrekte (Re­al­kre­di­tren­ter - rubrik 41,  bankrenter - rubrik 42), så du ikke går glip af fradrag, du har ret til. Læs mere hos på Skat.dk: Om reglerne for fradrag af renter

    ●  Boligskat og boligskattelån

    På årsopgørelsen for 2024 er boligskatten for første gang beregnet efter de nye regler, der trådte i kraft den 1. januar 2024. Desuden kan du nu også se eventuelle  boligskattelån. Vur­de­rings­sty­rel­sen har i år lavet en ny side med information om, hvordan du ser din boligskat på årsopgørelsen, hvordan du får overblik over (og eventuelt indfrier boligskattelån. Derudover er der blandt andet vejledning til, hvordan du tjekker oplysningerne på årsopgørelsen, hvis du har købt, solgt eller ejer ejendom. Læs mere på Vur­de­rings­por­ta­len: Tjek boligskat og boligskattelån

    ●  Ejen­doms­vær­diskat ved køb og salg af bolig

    Ved køb og salg af bolig tager skattevæsenet udgangspunkt i over­ta­gel­ses­da­to­en, når ejen­doms­vær­diskat­ten skal beregnes. Hvis du flytter ind på et senere tidspunkt, skal du først betale ejen­doms­vær­diskat fra ind­flyt­nings­da­to­en, som du kan indtaste nederst i årsopgørelsen i afsnittet ”Oplysninger om ejerbolig til beregning af ejen­doms­vær­diskat”. Hvis du sælger og fraflytter din ejerbolig, skal du betale ejen­doms­vær­diskat af den gamle bolig til den dato, du flytter.

    Ret i årsopgørelsen indtil 1. maj

    Det er Skat­testy­rel­sens opgave at sikre, at du betaler korrekt skat, men det er dit eget ansvar at indtaste beløbene for eventuelle fradrag. Hvis du mener, at du har ret til fradrag, som ikke automatisk er med i årsopgørelsen eller ikke står med det rigtige beløb, skal du selv rette det i årsopgørelsen.

    Fristen for at rette i årsopgørelse for 2024 er torsdag den 1. maj 2025. Sidste mulighed for at indbetale restskat uden procenttillæg er tirsdag den 1. juli 2025.