Rentechok i vente for mange landmænd

  • Landbrug

I løbet af 2022 steg både de korte og lange renter markant til niveauer, der ikke er observeret siden 2011, hvilket udhulede danskerne købekraft og resulterede i det største fald i reallønnen siden 1950’erne. I første halvår af 2023 har vi set en mere afdæmpet og stagnerende udvikling i renteniveauet. Det skyldes en mere moderat udvikling i inflationen, der særligt har været drevet af fald i ener­giom­kost­nin­ger­ne.

Inflationens moderathed har medført, at den lange re­al­kre­di­tren­te har været svingende omkring et niveau på 4,5% i 2023. De korte renter har været svagt opadgående, hvilket skyldes korrelationen med pengepolitik fra ECB og FED. Den lange rente var i uge 37 på 5,27%, mens den korte var 3,60%. Der er således tale om, at det nuværende renteniveau er det højeste siden 2009. Konsekvensen heraf er bl.a., at det for land­brugs­e­jen­dom­me er blevet markant dyrere at være låntager.

Ob­liga­tions­ren­ter

Kilde: Finans Danmark

Den seneste renteudvikling skaber derfor også bekymringer i landbruget, hvor landmænd med variable forrentede realkreditlån vil opleve dyk i indtjening. Ifølge Danmarks Statistik er ca. 89% af den samlede land­brugs­re­la­te­re­de gæld i variable lån, hvilket har været en stigende tendens siden 2021. Landbrugets renteudgifter udgjorde ca. 9,5 mia. kr. i 2023, hvilket er en stigning på 124,53% siden samme måned året før. Sårbarheden gør, at landbruget stadig har en relativ stor gæld, og helt generelt er erhvervet afhængig af lave renter for at opleve over­skud­stil­stan­de. Ifølge IFRO vil renteniveauet betyde, at den samlede indtjening forventes at falde fra 13,2 mia. kr. i 2022 til 1,9 mia. kr. i 2023, hvilket er et fald på hele 85,61%.

Jordbrugets gæld

Kilde: Danmarks Statistik

Landbrugsmægler med nationalt netværk

Vi er en specialiseret land­brugs­af­de­ling, og en del af Danmarks største ejen­doms­mæg­ler­virk­som­hed. Ud over land­brugs­af­de­ling, får du et landsdækkende netværk af 19 erhvervscentre og over 80 boligbutikker, til at sælge dit landbrug.

Frank Poll

Landbrugschef, forstkandidat, ejendomsmægler, MDE

fpo@edc.dk22 14 65 28EDC Landbrug Poul Erik Bech

EDC Landbrug Poul Erik Bech

Østergade 2, 4700 Næstved

199@edc.dk58 58 77 09

”Administrativt bøvl tærer på kræfterne i landbruget”

Land­brugs­e­jen­dom­me fortsætter med at være et godt og stærkt aktiv, og der er fortsat godt gang i markedet for land­brugs­e­jen­dom­me med fornuftige priser. Som landbrugschef i EDC Landbrug Poul Erik Bech har Frank Poll solgt mange land­brugs­e­jen­dom­me - han peger på en klar tendens i markedet, hvor mange er trætte af det administrative bøvl og derfor vil sælge, mens legen er god.

  • Landbrug
  • Landbrugsejendomme
Læs artikel

ESG og bæredygtighed er i fokus i landbruget – skal give reel værdi

I landbruget er der stort fokus på ESG og bæredygtighed – særligt i forhold til miljøet. Derfor begynder der også langsomt at komme forventninger og krav om, at land­brugs­be­drif­ter­ne aflægger en form for afrapportering af bæ­re­dyg­tig­he­den, fx gennem en ESG-rapport.

  • ESG og Bæredygtighed
  • Landbrug
Læs artikel

Danmarks Statistik med tal for landbruget i 2023

I juli 2024 of­fent­lig­gjor­de Danmarks Statistik regnskabet i landbruget for 2023. I de kommende afsnit kan du læse mere om nogle af de overordnede konklusioner for landbruget i 2023:

  • Danmarks Statistik
  • Landbrug 2023
Læs artikel