Rentechok i vente for mange landmænd
- Landbrug
I løbet af 2022 steg både de korte og lange renter markant til niveauer, der ikke er observeret siden 2011, hvilket udhulede danskerne købekraft og resulterede i det største fald i reallønnen siden 1950’erne. I første halvår af 2023 har vi set en mere afdæmpet og stagnerende udvikling i renteniveauet. Det skyldes en mere moderat udvikling i inflationen, der særligt har været drevet af fald i energiomkostningerne.
Inflationens moderathed har medført, at den lange realkreditrente har været svingende omkring et niveau på 4,5% i 2023. De korte renter har været svagt opadgående, hvilket skyldes korrelationen med pengepolitik fra ECB og FED. Den lange rente var i uge 37 på 5,27%, mens den korte var 3,60%. Der er således tale om, at det nuværende renteniveau er det højeste siden 2009. Konsekvensen heraf er bl.a., at det for landbrugsejendomme er blevet markant dyrere at være låntager.
Obligationsrenter
Kilde: Finans Danmark
Den seneste renteudvikling skaber derfor også bekymringer i landbruget, hvor landmænd med variable forrentede realkreditlån vil opleve dyk i indtjening. Ifølge Danmarks Statistik er ca. 89% af den samlede landbrugsrelaterede gæld i variable lån, hvilket har været en stigende tendens siden 2021. Landbrugets renteudgifter udgjorde ca. 9,5 mia. kr. i 2023, hvilket er en stigning på 124,53% siden samme måned året før. Sårbarheden gør, at landbruget stadig har en relativ stor gæld, og helt generelt er erhvervet afhængig af lave renter for at opleve overskudstilstande. Ifølge IFRO vil renteniveauet betyde, at den samlede indtjening forventes at falde fra 13,2 mia. kr. i 2022 til 1,9 mia. kr. i 2023, hvilket er et fald på hele 85,61%.
Jordbrugets gæld
Kilde: Danmarks Statistik