Gennemsigtigheden i det globale ejendomsmarked viser igen dansk fremgang
- JLL
- Gennemsigtighed
- International
Gennemsigtighed spiller en stadig større rolle i ejendomsbranchen - både globalt og nationalt. Det fremgår af en ny gennemsigtighedsrapport, der måler gennemsigtigheden på ejendomsmarkedet på tværs af 89 lande. Rapporten er udgivet af JLL, en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, mens den danske samarbejdspartner EDC Poul Erik Bech leverer branchedata for det danske ejendomsmarked. Danmark oplever fremgang og tager især store skridt på bæredygtighed.
JLL (Jones Lang LaSalle) måler hvert andet år gennemsigtigheden på det globale ejendomsmarked. I år er 13. gang, de udgiver rapporten Global Real Estate Transparency Index, der bl.a. dykker ned i bæredygtighed, digitalisering, jura og samler omfattende data om gennemsigtighed på ejendomsmarkedet i 89 lande.
Joseph Alberti, Head of Research hos EDC Erhverv Poul Erik Bech, fortæller: "Som JLL´s danske samarbejdspartner har vi i EDC Poul Erik Bech leveret branchedata om gennemsigtigheden på det danske ejendomsmarked. Rapporten er ejendomsbranchens førende målestok for, hvordan gennemsigtigheden udvikler sig på den globale scene, så globale og nationale ejendomsinvestorer, långivere og virksomhedsejere kan få et overblik over åbenheden i de forskellige lande, og måske endda vælger at investere i et land fremfor et andet. Samtidig er rapporten en vigtig indikator for, hvordan vi i Danmark klarer os i forhold til omverden."
Dansk fremgang
Danmark indtager en samlet 16. plads i Global Real Estate Transparency Index 2024 med en score på 2.04, hvilket placerer Danmark i den næsthøjeste kategori; transparent.
Helle Nielsen Ziersen, EDC International Poul Erik Bech, siger: "Selvom vi ikke ligger helt i toppen herhjemme, er der fremgang ved de seneste rapporter. Set over de sidste tre målinger har Danmark rykket sig fra en 18. plads til en 16. plads. I samme periode er gennemsigtighedsniveauet faldet fra 2.10 til 2.04, så der er trods alt en synlig fremgang."
Danmark er med i den absolutte top på transaktionsprocessen, altså den praktiske gennemførelse af ejendomshandler, hvor vi placerer os på en delt 1. plads.
Joseph Alberti, fortæller: "2. rapport i træk scorer vi absolut topkarakter i transaktionsprocessen med 1.00. Vores placering skyldes bl.a., at danske ejendomsmæglere er veluddannede, licenserede og efterlever etiske og professionelle standarder i ejendomsmæglerloven. Ifm. både købs- og lejeaftaler er danske ejendomsmæglere desuden forpligtet til at give lejere og investorer adgang til alle relevante forhold om en ejendom. Lejere kan fx få indsigt i ejendommens serviceafgifter, mens investorer bl.a. kan få oplysninger om tidligere transaktioner."
Store fremskridt på bæredygtighedsfronten
Danmark scorer også højt på regulatoriske og juridiske rammer med en 7. plads. På bæredygtighed er Danmark kravlet et godt stykke op fra en 14. plads i 2022 til en 8. plads i 2024. Helle Nielsen Ziersen, der for nylig afsluttede en mini-MBA-uddannelse som Sustainable Manager, siger:
"Flere aktører i ejendomsbranchen stiller både på eget initiativ, men også pga. af skærpede EU-regler endnu højere krav til bæredygtighed. Banker og realkreditinstitutioner tilbyder i højere grad grønne låneaftaler og søger mere indsigt i virksomheders ESG-data. Danske virksomheder efterspørger i endnu højere grad info om ejendommes bæredygtighed og jagter generelt certificerede ejendomme, mens grønne lejeaftaler, hvor både udlejer og lejer forpligter sig til klimamål, så småt er begyndt at fylde mere på lejemarkedet. Det stiller krav til gennemsigtigheden, og det er lykkedes at hæve rapporteringsstandarden - bl.a. med hjælp fra nye, standardiserede brancheværktøjer, som det gratis ESG-rapporteringsværktøj, The Real ESG."
Forbedringspotentiale og nye tiltag
Trods den positive fremgang placerer Danmark sig bag flere sammenlignelige markeder i Vesteuropa.
"Danmark har et stykke vej op til de førende Vesteuropæiske lande, som føres an af Storbritannien, Frankrig og Holland. Sammenligner vi os med vores nordiske naboer, placerer Sverige (9. plads) sig i den øverste kategori, mens Finland (14. plads) og Norge (21. plads) ligger sammen med Danmark i næsthøjeste kategori.
"Et af de områder, hvor vi klarer os mindre godt, er governance af børsnoterede selskaber, hvilket skyldes, at vi i Danmark har væsentligt færre børsnoterede ejendomsselskaber end andre Vesteuropæiske lande. Performance measurement, der måler gennemsigtigheden af, hvordan ejendomme præsterer over tid med henhold til bl.a. afkast og ejendomsværdi, er eneste område, hvor vi placerer os uden for top-20. Det skyldes bl.a., at vi i Danmark ikke samler nøgletallene for, hvordan specifikke ejendomme og ejendomssegmenter præsterer i én detaljeret database, som fx NCREIF i USA," fastslår Helle Nielsen Ziersen.
Joseph Alberti, supplerer: "Der er ingen tvivl om, at gennemsigtighed bliver mere og mere afgørende i ejendomsbranchen. Det er også grunden til, at vi hos EDC Poul Erik Bech udvikler og medvirker i tiltag, der hjælper med at øge gennemsigtigheden i den danske ejendomsbranche. Tilbage i januar 2024 gik vi bl.a. sammen med seks andre ledende erhvervsmæglere om at stifte Erhvervsmæglernes branchedata, der er en koordineret indsats om at måle og samle den totale transaktionsvolumen for erhvervs- og investeringsejendomme i Danmark ét sted. Det er et arbejde vi fortsætter med, og hvor vi helt sikkert vil se flere tiltag i fremtiden."
De førende lande øger afstanden
Siden første rapport i 1999 har klart størstedelen af landene forbedret deres samlede score hvert år, som beregnes vha. 256 faktorer, der fordeler sig på 6 overordnede hovedkategorier. Om den globale udvikling, tilføjer Helle Nielsen Ziersen.
"Vi ser en tendens til, at de førende lande øger afstanden til de lande, der halter mere efter. De førende lande er primært vesteuropæiske lande, få asiatiske lande samt USA, Canada, Australien og New Zealand, mens pladserne i de to nederste kategorier primært består af lande i Afrika og Sydamerika. Digitaliseringen spiller en stor rolle i den geografiske skævvridning, da de førende lande, ført an af USA og flere asiatiske lande, har foretaget store investeringer i deres digitale infrastruktur, som har forbedret tilgængeligheden af markedsdata og effektiviteten af ejendomstransaktioner."