Når vejret skader dit hus

    Storme, frostskader, skybrud og tung sne. Det danske klima byder på mange for­nø­je­lig­he­der i løbet af en sæson, og som boligejer kan du kun gardere dig til en vis grænse.

    Der er dog alligevel et par ting, du i alle tilfælde bør gøre, når naturen viser tænder:

    • Begræns skaderne, når uheldet er ude.
    • Sørg for dokumentation til forsikringen.

    Foretager du dig disse 2 ting, vil du i de fleste tilfælde kunne komme forholdsvis godt ud af en grim situation.

    Forebyggelse af vejrskader
    Selv om din forsikring formentlig dækker skaderne efter vejrskader, kan det i alle tilfælde være lettere at foretage en vis forebyggelse:

    Fjern tung sne fra lettere konstruktioner, såsom drivhus, carport og ter­ras­se­over­dæk­ning.
    Sørg for at lukke ned for uden­dørs­ha­ner­ne, når de lover frostvejr. Husk også at tømme vandrørene, så de ikke frostsprænger.
    Stil løse ting i haven sikkert ved stormvejr. Udover at dine lette havemøbler går i stykker, når de flyver ind i ting, kan de forårsage store skader på murværk og vinduer, hvis de flyver gennem luften med 30 meter per sekund.

    Skybrud
    Der findes rigtig mange gode råd til at undgå skader ved skybrud, men når vi får de virkelig kraftige regnmængder, er alverdens forebyggelse nogle gange alligevel ikke tilstrækkelig. Så hvad gør du så?

    Det øser ned udenfor, og der ligger store søer af vand på steder, hvor der aldrig har ligget vand før. Tagrenderne løber over, og faskiner fyldes op - vandet ligger faretruende tæt ved husets fundament, selv om hældningen væk fra huset burde være i orden.

    Har du kælder, er der måske allerede ved at sive vand ind ved døren eller fra skakterne.

    De allervigtigste ting at tage sig af i den situation er:

    • Minimering af skader
    • Dokumentation til forsikringen.

    Du kan begrænse vandskader ret effektivt ved hurtigt at reagere. Sug eller pump så meget vand væk, som overhovedet muligt – og hurtigst muligt.

    En vandstøvsuger koster typisk 2.000 kr., og en dykpumpe ligger omkring 500 kr., og det kan være den bedste investering, du nogensinde har foretaget. Ved de store skybrud kan det være umuligt at leje sig til udstyret, for du er formentlig ikke den eneste, der har problemer.

    Din husforsikring dækker typisk udgifter til anskaffelser af udstyr og strøm.

    Tag gerne billeder undervejs, så du kan påvise over for dit for­sik­rings­sel­skab, at du viste rettidig omhu for at begrænse skaderne.