10 planter der holder myg væk

    Med den dejlige sol og varme ankommer også en af de største plager på terrassen, når vi omsider kan nyde en lun aften udendørs. Her får du 10 planter, der kan hjælpe med at holde myg væk fra dit yndlingssted i haven.

    Citronella
    Mange ved ikke, at citronella er en olie, der udvindes af citrongræs. Den udsender en kraftig duft, der dels kan kamouflere andre dufte og dels holder myggene væk. Citronella er nem at dyrke, velegnet til krukker på terrassen og kan blive op til 1,5 meter høj.

    Katteurt
    En urt i mintfamilien med mange medicinske kvaliteter, bl.a. er den god mod for­dø­jel­ses­be­svær. Har du kat, bliver den lykkelig, hvis du dyrker catnip i din have. Den elsker duften! Samtidig holder den også myggene væk. Catnip sås fra frø og dyrkes på en solrig plads. Den er selvsående og kommer igen, hvis ikke vinteren er for hård.

    Fløjlsblomst
    Blomsten er også kendt som tagetes, har smukke gule og orange farver og dyrkes nemt fra frø, som man i øvrigt nemt selv kan høste ved afblomstringen i efteråret. Tagetes indeholder et stof, som myg ikke kan lide.

    Basilikum
    Du får dobbelt bonus ved at dyrke basilikum i krukker på terrassen. Myggene hader duften, og den smager fantastisk! Der findes et utal af sorter inden for ba­si­li­kum­fa­mi­li­en, og de kan alle bruges. Gartnere anbefaler specielt to sorter mod myg; nemlig ci­tron­ba­si­li­kum og kanelbasilikum.

    Citronmelisse
    Citronmelissen er et 20-90 cm højt medlem af myntefamilien. Det er en supernem plante at dyrke, fordi den kan vokse både i sol og skygge og tåler tørke. Pas på, at den ikke breder sig til steder, hvor den er uønsket. Den er nemmere at kontrollere, hvis den dyrkes i krukker.

    Lavendel
    Dyrk lavendler ved husmuren under dit sove­væ­rel­ses­vin­due. Du får glæde af den dejlige duft, og myggene holder sig væk fra vinduet.

    Pebermynte
    De fleste insekter hader duften og smagen af pebermynte, så hvis du dyrker dem omkring terrassen eller i krukker, vil de holde sig væk. Pebermynte har den ekstra fordel, at hvis du alligevel bliver stukket af en myg, kan du gnubbe stikket med bladene mod kløe. Pebermynte er i øvrigt skøn i en kande med isvand.

    Polejmynte
    Denne plante egner sig godt til bunddække. Den gamle lægeplante er giftig på grund af sit indhold af pulegon. Den (og dens æteriske olie) har været anvendt til fremstilling af svan­ger­skabs­af­bry­den­de midler. På engelsk har den kælenavnet ”mosquito-plant”. Den har de behagelige egenskaber, at den holder myggene væk og i stedet tiltrækker sommerfuglene.

    Rosmarin
    Lækker i fiske- og lammeretter, smuk at se på, når den blomstrer, og god til at holde myggene væk. Derudover får du flere sommerfugle, når du har rosmarin på terrassen. Den dyrkes fint i krukker, men skal beskyttes om vinteren.

    Hvidløg
    Det er gennemprøvet og bevist, at det ikke hjælper at spise hvidløg mod myg. Men dyrker du hvidløg, vil duften af stilkene alligevel hjælpe med at holde bæsterne væk.

    Storkenæb
    Planten er også kendt som geranium. Dyrk f.eks. geranium i ampler på terrassen – de vil hænge flot ud over kanterne og blomstre i lang tid over sommeren. De findes i flere flotte blå, rosa og hvide farver og er gode mod myg. Geranium er en staude, der kommer igen år efter år.